Maďarská vyžla - štandard plemena

17.09.2013 08:19
Použitie: Všestranne upotrebiteľný pes, ktorý sa špecializuje najmä na gaučing a iné povalovací aktivity
a techniky. Využiteľný je najmä v posteli, kde funguje ako tepelný zdroj. Avšak pozor, má snahu sa                     rozťahovať. Pri pobyte doma tiež slúži ako bordelizační čata, ktorej špecialitou je premiestňovanie                   predmetov po byte, rozhadzovanie a požieranie odpadkov, ponožiek, kvetín a ďalších predmetov.                   Vonku tento gaučový povaľač ožíva a mení sa v ryšavou smršť, ktorú nemožno spozorovať ľudským               okom.
História a pôvod: Pôvod týchto psov nie je presne známy, ale siaha do ďalekej minulosti. Môžeme len             odhadovať, kde sa stala chyba, a došlo k mylnému kríženiu mimozemských bytostí s miestnymi vlkmi.                Povaha: Bláznivá, temperamentná, šialená, neunaviteľná.
Hlava: Ušľachtilá s dobrým nosom, ktorému neunikne žiadne jedlo.
Krk: Večne hladný.
Chvost: Dlhý, ku špičke sa zužuje a jeho tvar je prispôsobený k večnému kmitaniu, vrteniu, mávaniu
a vyhadzovaniu všetkých predmetov v dosahu. Pozor predovšetkým na "krvavé jelita" týmto chvostom               spôsobené.
Pohyb: Pohyb tohto plemena sa nedá presne popísať, pretože maďarský stavač sa v pohybe nedá                   vysledovať ľudským okom. Pohyb stavača je iba špecifikovaný ako ryšavá šmuha. Nikdy sa nikomu                   nepodarilo rýchly pohyb zachytiť akoukoľvek dostupnou technikou.
Srsť: Krátka, farby žemľovej, ktorej chĺpky sa zabodávajú najlepšie do poťahov všetkých druhov,                     predovšetkým v aute, aj do textílií v byte či do oblečení.
Veľkosť: Toto plemeno je tak veľké, ako práve potrebuje, teda jeho veľkosť je veľmi flexibilná.
V prípade, že   sa chce vlést do klina, je tento cca 25 kilový pes neuveriteľne malý a pohodlne sa zmestí na klin priemerného človeka. Naopak v posteli a na sedačke má tendenciu svoju veľkosť zväčšovať.